Om webbplatsen och kakor

Vi ser att utvecklingen av webbplatsen är en ständigt pågående process. Vi vill att du ska få en överblick och ökad förståelse för Sveriges digitalisering. Hör gärna av dig med frågor eller kommentarer om vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre.

Kakor (cookies)

Webbplatsen använder kakor. Alla som besöker en webbplats som använder kakor måste enligt lag få information om att webbplatsen innehåller kakor, vad de används till och hur man kan välja bort dem.

En kaka är en liten textfil som lagras på besökarens dator och innehåller information. Kakor används normalt för att förbättra webbplatsen för besökaren. Det finns antingen varaktiga kakor som ligger kvar på din dator. Det finns också sessionskakor som lagras temporärt under den tiden du besöker en webbplats. 

Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsen webbplats. 

Så används kakor på våran webbplats

Vi använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig och för att vi ska kunna följa upp hur innehållet används. Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera. De har redan sparats temporärt på din dator och försvinner när du stänger din webbläsare. Övriga kakor används för att vi ska kunna räkna antalet användare och analysera webbtrafik. Genom att förstå hur webbplatsen används kan vi utveckla och förbättra den.

Genom att använda Digitaliseringsrådets webbplats accepterar du att kakor används.

Följande kakor använder vi på webbplatsen.

fileDownload
Kakan fångar upp lyckade nerladdningar av filer och skickar vidare det till något som kallas jquery-script för behandling.

VisitorCookieAccept
En kaka skapas när du accepterar att webbplatsen använder kakor (klickar på knappen "Jag accepterar" längst upp på sidan). Kakan innehåller ingen information om dig som person, endast information om din dator och din webbläsare.

ASP.NET_SessionId
Kakan registrerar val du gör under ditt besök på webbplatsen. Information i kakan förenklar din användning av webbplatsen och de tjänster som finns. Kakan innehåller ingen information om dig som person. Kakan raderas när du stänger din webbläsare.

_gid
Kakan skapas för analysverktyget Google Analytics och används för att begränsa antalet anrop om webbplatsen får väldigt mycket trafik. Kakan innehåller ingen information om dig som person. Raderas när webbläsaren stängs ner.

_ga
Kakan skapas för analysverktyget Google Analytics och används för att samla in webbstatistik om användningen på webbplatsen samt gör det möjligt att skilja på nya och återkommande besökare på webbplatsen. Kakan innehåller ingen information om dig som person. Kakan sparas i 2 år från det att den skapas.


Analysverktyget för webbstatistik – Google Analytics

Vi använder oss av analysverktyget Google Analytics och dess kakor för att samla in information om hur besökare använder webbplatsen, till exempel antal sidvisningar och besök. Informationen används för att förbättra webbplatsen och optimera användarupplevelsen. Kakorna för denna tjänst är beskrivna längre upp på denna sida (_ga, _gat, _gid) och innehåller ingen information som kan kopplas ihop med dig som enskild person. Om du ändå inte vill att användningsdata samlas in i statistiksyfte kan du använda så kallade "opt-out" tillägg till din webbläsare.

Opt-out tillägg för Google Analytics på Googles webbplats


Att undvika kakor


Vill du inte acceptera kakor kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av kakor eller informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information. Du kan också radera kakor manuellt från din hårddisk när som helst.

Väljer du att inte acceptera kakor riskerar du att vissa delar av webbplatsen fungerar något sämre eller inte alls.


Uppbyggnad

Det ska vara enkelt att hitta på webbplatsen. Du navigerar via menyn, sök eller länkar. På flera sidor finns länkar i slutet på sidan för att underlätta navigering i sidled.

Vi har fyra ingångar i menyn:

Webbplatsen sak fungera i moderna webbläsare och ska fungera i olika enheter. Om det inte fungerar får du gärna höra av dig.